HÅL I FÖRTÄLTET
För att få perfekt passning vid sömnaden av en så komplicerad konstruktion som ett förtält, är det alltid nödvändigt med passmärken. På Isabella har vi funnit att den bästa typen av passmärken är små hål i väven, eftersom dessa absolut inte kan flytta sig. Och kritmärken använder vi inte, eftersom dessa kan "smitta av sig" på flera ställen på tältväven. De små hålen görs med ett varm borr, och det är framför allt på baldakinens kanaler samt vid dragkedjorna dessa görs. På ett helt nytt tält kan dessa hål vara synliga, men när tältet står ute i väder och vind "arbetar" tyget så att hålen mer eller mindre försvinner. Polyester och belagda material "arbetar" dock inte på samma sätt som strukturvävd acryl. På PVC-tält kan det uppstå små "ärr" under tillverkningen eller vid packning och transport. Även vid nedtagningen kan sådana "ärr" uppstå, speciellt där två veck möts. Dessa "ärr" är oftast endast ytliga skador, men eftersom ljuset lättare tränger igenom där kan det se ut som ett litet hål. "Ärren" har normalt ingen betydelse för täthet eller livslängd, och är ett oundvikligt fenomen när det gäller PVC-folier och belagda vävar.
TAKET RYNKAR SIG
Detta fenomen beror vanligtvis på att de längsgående stängerna inte är tillräckligt hårt spända. Enklast konstaterar du om så är fallet genom att fälla ned frontdelen och ta tag i den kraftiga söm som håller ihop tak, front och baldakin. Sömmen ska vara hårt spänd mellan hörnkryssets och mittkryssets piggar. Kontrollera därefter att baldakinens utliggare är helt utdragna, och att fronten står vinkelrätt mot marken. Följer du dessa råd, är risken minimal att taket "kryper ned" bakom de längsgående stängerna.
VENTILATION
Ordentlig ventilation förhindrar att kondens bildas i förtältet. Ha alltid ventilationsluckan öppen - särskilt om tältet lämnas för en längre tid. Lätta gärna lite på understycket så att det blir luftcirkulation även denna väg. På orter med hög luftfuktighet eller mycket skiftande temperaturer kan kondens bildas i förtältet. Speciellt i syntetiska tält och visar sig i taket. Följ ventilationsråden som lägg dessutom gärna plast under tältmattan. Detta stänger ute jordfuktigheten och hjälper på så sätt mot kondensproblem.
UNDERSTYCKE/HJULHUSKAPPA
Samtliga Isabella-förtält är utrustade med understycke och hjulhuskappa medlevereras, så att inget drag uppstår i tältet. I understycke och i gräskanten är stansat hål för markpinnar.
VERANDA
Samtliga Isabella-förtält har avtagbara och nedfällbara gavel- och frontdelar. Med hjälp av den medlevererade verandastången kan man vika ned både front- och gaveldelar till hälften s.k veranda. I gaveldelen mot husvagnen finns påsytt en hållare för verandastången, i övrigt fästes den i stativet. Dra för gardinerna innan delarna vikes ned, fönsterfolien skall ej komma i kontakt med verandastången. Man kan också köpa ett överdrag till stången. Extra verandastänger köper man som tillbehör hos husvagnshandlaren.
VINTERFÖRVARING
Innan vinterförvaring måste tältet vara helt torrt. Om tältet vid nedtagning är fuktigt kan mögelskador uppstå. Torka alltså ordentligt och förvara sedan tältet på en torr, välventilerad och inte för varm plats. För att undgå rostskador, kontrollera att även stativet är helt torrt. Plocka bort gummibanden och byt ut de som blivit sköra. Har skador uppstått på förtält, så reparera detta innan tältet lägges undan för vintern.