Tips på storlek & montering av lufttält till husvagn & husbil

Lufttält blir mer och mer populärt bland campare. Dess lätta vikt och enkelhet vid upp- och nedmontering gör det till det självklara valet för många idag. Eftersom det hålls upp med luftkanaler som fylls med luft kan man få upp sitt förtält på nolltid. Du använder bara en elpump eller vanlig pump och pumpar upp ditt tält, på så vis slipper du allt strul som kommer med diverse tältpinnar och krångliga instruktioner. Ett uppblåsbart tält är perfekt för den som inte vill stanna länge på ett och samma ställe, utan snabbt och smidigt vill kunna förflytta sig för att upptäcka många nya platser.

Något som däremot kan vara lite klurigt att veta är hur monteringen av lufttält på husvagnen och husbilen ska gå till. Det finns en del saker du bör ta hänsyn till och det är viktigt att förtältet är i rätt storlek för att passa på just ditt fritidsfordon. Både uppsättning och mätning av storlek kan även variera beroende på om du är en husvagnsägare eller husbilsägare. Därför har vi samlat våra bästa tips inför ditt nästa inköp eller montering av lufttält - allt för att det ska gå så flexibelt och effektivt som möjligt oavsett vilket fordon du har. Vi börjar med att gå igenom riktlinjerna som gäller för husvagnar.

Vilken storlek på lufttält passar till min husvagn?

Steg ett är såklart att införskaffa ett lufttält som passar just din husvagn, vilket måste mätas på egen hand. När det kommer till monteringshöjd brukar den ligga mellan 235-255 centimeter från marken för husvagnar, men detta kan vara bra att dubbelkolla så du får rätt höjd på ditt uppblåsbara lufttält till vagnen. När det kommer till längd på förtältet behöver du ta mått på den raka delen av din förtältslist. Om du har en vagn med sluttning kan du mäta längre ut än den raka delen på listen, men inte längre än att höjdskillnaden överstiger 6 centimeter. Se vår bild här nedan!
I detta exempel får du en totalt längd på 505 cm (495 + 10). Detta gör att du skulle kunna montera en 5 m markis eller lufttält även fast den raka delen av husvagnsskenan endast är 495 cm.

Montera lufttält på Husvagn

Nu när du fixat ett lufttält i rätt storlek är det dags att montera det på din campingvagn. Precis som med ett vanligt förtält så monteras även ett lufttält i husvagnens skena. Gavlarna tätar man oftast med tryckstänger. Ett A-måtts anpassat lufttält går längs med hela skenan, så om du väljer ett sådant utnyttjar du hela bredden på husvagnen.
Kolla in våra populära lufttält till husvagnar från Dometic, Isabella, Dorema, Campella, med mera till husvagnar här!

Vilket lufttält ska jag välja till husbil? - Höjd & Längd

Nu går vi över till instruktionerna för dig som äger en husbil, vilket kan skilja sig något åt från husvagnsägare. På husbilen monteras nästan alltid lufttältet på vagnens markis, därför är det markisens mått som avgör vilket tält som passar bäst. De storlekar du måste ta reda på är markisens höjd och längd. En specifikation på markisens längd finns oftast inne i markisboxen, så kika där för att få fram den informationen. Till skillnad från husvagnar så kan husbilar ha väldigt varierande monteringshöjd eftersom markisen kan ha många olika placeringar. För att få fram höjden till ditt tält mäter du från underkanten på markisboxen ner till marken.
Ett sista tips är att dubbelkolla så husbilsmarkisen går över dörren. I vissa fall slutar markisen mitt över dörren vilket inte är optimalt för lufttält. Se därför till att husbilsdörren kan öppnas ordentligt så du kommer ut i tältet.

Höjdintervaller på lufttält

Lufttält tillverkas i olika höjdintervaller. Om du exempelvis mäter 255 centimeter från markisboxen ner till marken passar ett lufttält med höjdintervallet 250-265 centimeter. Om du hamnar mitt emellan två storlekar rekommenderar vi att välja det högre alternativet.

Kolla in våra populära lufttält till husbilar från Dometic, Isabella, Dorema, Campella, med mera till husbilar här!

3 snabba tips - lufttält till husvagn & husbil

  • Längd: Mätning av längd på ditt lufttält skiljer sig åt beroende på om du har husvagn eller husbil. Längd på förtältslist avgör måttet för husvagnen, medan boxmarkisen bestämmer dimensionen för husbilsägare.
  • Höjd: Monteringshöjden på ditt lufttält kan skilja sig åt väldigt mycket på husbilar, så detta är viktigt att mäta. Ta måttet från markisboxens underkant till marken. Husvagnens höjd ligger oftast mellan 235-255 centimeter, men detta kan också vara bra att dubbelkolla.
  • Montering: På husvagnen monteras lufttält och påsmarkis på förtältslisten, medans markisboxens skena används för uppställning av det uppblåsbara tältet på husbilen.
Läs alla våra guider

För fler guider

Logga in

Are you in the right place?

Choose country